Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Andrés

Ostrov San Andrés se nachází v Karibském moři 768 km severozápadně od kolumbijské pevniny a 240 km východně od Nikaraguy. Ostrov je hornatý, pokrytý od severu k jihu kokosovými palmami, dosahujícími výšky až 55 metrů.

K souostroví San Andrés patří okolní ostrůvky Catton Cay, Haynes Cay, Johnny Cay a Rocky Cay. Ostrov má 5 km na délku a 3 km na šířku.

Hlavním městem je San Andrés s 83 500 obyvateli převážně křesťanského vyznání a španělským úředním jazykem. Město na severu ostrova se pyšní moderní architekturou s přímořskou promenádou, kde se nachází obchodní, turistická a nákupní zóna. Celé město protíná hlavní písečná pláž ostrova známá jako zátoka „Sprat“. Je dlouhá 450 metrů a oplývá množstvím restaurací a obchodů. Na celém ostrově je možné vidět turisty ze všech koutů světa, kteří ostrov San Andrés poznávají jedinečným a zde velmi oblíbeným způsobem – projíždějí všechna jeho malebná zákoutí otevřeným golfovým vozíkem, který si lze zapůjčit ve městě San Andrés.

Západní břeh je tvořen korálovými útesy vhodnými především pro potápěče, nalézá se zde několik potápěčských center s možností získat licenci PADI. Obyvatelé jsou afrického, evropského a asijského původu. Místní tradiční jídla se skládají především z červených ryb "Snapper" a ostatních mořských specialit.

Souostroví bylo objeveno Kryštofem Kolumbem při jeho první zámořské plavbě v roce 1492, od roku 1670 byl ostrov ovládán anglickým pirátem Henry Morganem. Poté byl po mnoho let pod nadvládou Španělska, spadal pod provincii Cartagena. Roku 1822 získala vládu nad tímto ostrovem republika Gran Columbia, předchůdce dnešní Kolumbijské republiky, jejíž součástí je dodnes.

Tipy na výlety
V San Luis a okolí se nacházejí tři písečné pláže, Sound Bay, menší Jenny Bay a Cocoplum Bay s pozvolným vstupem do moře skvělým pro koupání, kde je Cocoplum Beach Hotel. Je to příjemné menší městečko s typicky karibskou atmosférou se spoustou pulzujících plážových barů. V minulosti zde byl přístav s kokosovými ořechy. Ostrůvek Johnny Cay, ke kterému lze dojít v době odlivu, se nachází 3 minuty od Cocoplum Bay.

Let mezi ostrovy San Andrés a Providencia trvá 25 minut. Návštěvu ostrova doporučujeme především jako dvoudenní výlet z ostrova San Andrés. Malé souostroví tvořené ostrovy Providencia a St. Catarine leží v západním Karibském moři 76 km od ostrova San Andrés. Ostrov s největším městem Old Town má 3,5 km na délku a 2 km na šířku. Je osídlen 4 tisíci přátelskými obyvateli, kteří mluví anglicky a španělsky. Ostrovy St. Catarina a Providencia jsou propojeny dřevěným plovoucím mostem nazývaným Lovers Lane.

St. Catarinu trvale obývá 300 obyvatel. Prvními obyvateli ostrova se stali v 17. století angličtí puritáni, v průběhu dalších 200 let se o nadvládu střídala Anglie, Holandsko a Španělsko. Nakonec zůstal pod nadvládou Španělska až do roku 1822, kdy se stal součástí republiky Gran Columbia, dnešní Kolumbijské republiky. Nevelké nákupní centrum se nachází pouze v hlavním městě, automobilová doprava je zanedbatelná, hlavním dopravním prostředkem jsou motocykly. Návštěvníky zde čeká nádherné moře, liduprázdné pláže, hory, bujná vegetace a tropické plody.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 813 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko